چهارشنبه 1401/10/07 - 14:09
با کارآفرینان؛

داستان کارآفرینی با دستبافته های هزار ساله ی زنان روستایی

همراه شدیم با بانو گلنار تاج پور یکی از زنان ایل بختیاری، که هنر دیرینه قوم بختیاری را برای تمام زنان روستا آموزش می دهد، فرمانده و مسئول گروه جهادی که جهاد اشتغالزایی به راه انداخته است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بسیج سازندگی خوزستان؛ هنر بستن دار و ریسمان هایی که هرکدام رج به رج کنار هم گره میخورد، نظم نخ های رنگارنگ پشمی که کنار هم نگاره ای زیبا به نمایش می گذارند، نشان از ذوق هنری زنان روستایی است که از اجداد خود هنر قالی بافی را به ارث برده اند، هنری که تا ابد دوش به دوش و ریسه به ریسه از مادربزرگ ها و مادران به دختران و کودکان قوم بختیاری به میراث می ماند، میراثی ماندگار و زیبا.

همراه شدیم با بانو گلنار تاج پور یکی از زنان ایل بختیاری، که هنر دیرینه قوم بختیاری را برای تمام زنان روستا آموزش می دهد، فرماندهی که خود گروه جهادی دارد و جهاد اشتغالزایی به راه انداخته است.

 

همه ی زنان روستا مشغول کارند

بانو تاج پور، ۲۰ سال است که در هنر قالیبافی مهارت آموخته و این را مدیون مادر خود است که هنر صد ها ساله ی قوم بختیاری، قالی بافی را به او آموخته است، تمام زنان روستای خواجه آباد لالی حالا با این هنر ماندگار مشغول به کار اند و برکت این هنر، اشتغال را برای زنان روستا به ارمغان آورده است.

 

 ساختار هنر فرش مانند تابلو نقاشی است که چله های آن بوم و پود آن رنگ ها هستند و از آنجا که هر نقاشی ذهنیت و دغدغه درونی زمان خود را به تصویر می کشد ، فرشها و دیگر دستبافته ها نیز بیانگر هنر آداب و رسوم و ژرفای اعتقادی هر قوم ،ایل،طایفه،تیره و حتی خانواده است. 

فرش دستباف ایرانی و به ویژه دست بافته زنان بختیاری قدمتی هزار ساله دارد.

 

از ریسندگی نخ تا پاشیدن رنگ روی رخسار فرش 

بانو تاج پور می گوید: در ابتدا برای شروع کار با سرمایه ای در حدود ۱۵۰ میلیون تومان از طریق وام و فروختن طلاهایم کار را شروع کردم، ۱۰ دستگاه ریسندگی پشم خریداری و چند دار قالی تهیه کردم.

 

۱

۵۰ بانوی کارآفرین پای دار قالی زندگی شان را نقش می بندند

او می گوید: زنان روستایی حومه و اطراف روستای خواجه آباد لالی در کارگاه قالیبافی مشغول به کار هستند تاکنون بیش از ۱۰۰ قالی و دست بافته تهیه و به فروش رفته است. علاوه بر آن خیلی ها پای دار قالی در خانه خود مشغول به کار هستند و با عطر زندگی نقش و نگار بر تار و پود فرش ها می زنند و این هنر زیبا را نهادینه می کنند تا آیندگان شان، دختران و زنان خانواده خود را هم به این هنر فرهنگی علاقه مند کنند وفرش قرمز پای آرزوهایشان پهن کنند. 

۴

کارآفرین برتر بسیج سازندگی در جشنواره مالک اشتر 

بانو تاج پور به عنوان کارآفرین برتر بسیج سازندگی در لالی شناخته شده و در جشنواره مالک اشتر از او تقدیر بعمل آمد او هرساله در نمایشگاه های اقتصاد مقاومتی بسیج سازندگی حضور یافته و محصولات تولیدی خود در زمینه قالیبافی و محصولات سنتی را به نمایش عموم گذاشته و به فروش می رساند.

۲

 

ارزش دست بافته های زنان روستایی باید شناخته شود 

او بیان می کند: قالیچه، تابلو فرش، قالی، شیردنگ، موج و...در کارگاه زنان روستایی سرخوش لالی بافته و در سطح استان و استان چهارمحال و بختیاری فرستاده می شوداز سیستان و بلوچستان هم طرفدار های برای دیدن و خرید این دستبافته ها آمده اند، البته همچنان به معرفی و بازاریابی بیشتر نیازمند است تا شناخته شده و دیگران هم ارزش و بهای این هنر ماندگار را بدانند.

 

او که علاوه بر قالیبافی کارگاه پخت نان محلی، ترشی جات، لبنیات و... دارد محصولات خود را علاوه بر تامین روستای سرخوش و شهرستان لالی برای گتوند و اهواز هم می‌فرستد.

 

فرمانده جهادی که جهاد اشتغال و کمک مومنانه به راه انداخته است 

خانم تاج پور، فرمانده پایگاه نرجس (س) حوزه خواهران کوثر سپاه ناحیه لالی از سال ۷۸ در بسیج فعالیت خود را آغاز کرده و مسئول گروه جهادی شهید حسین تاج پور است او در کنار آموزش اشتغال و تامین وام برای ۲۵ بانوی سرپرست خانوار وام در زمینه های قالی بافی، زنبور داری، دامداری و کشاورزی تهیه کرده و به اشتغال این افراد کمک کره است.

 

این بانوی جهادی از طریق گروه جهادی که دارد کمک های جهادی از قبیل بسته های کمک مومنانه، هدایای نقدی، برپایی نمایشگاه و حمایت از کارآفرینان، برپایی برنامه ویزیت رایگان و حمایت از بیماران در سطح روستا و کمک به تامین هزینه درمان آن ها و... انجام داده است.

 

آینده هنر قالیبافی در دستان میراث داران 

اقوام دیگر برای مستند کردن هنر ناب و گرانبهای خود فعالیت های گسترده و قابل تحسینی را آغاز کرده اند و هنر خود را حتی در عرصه جهانی به بهترین نحو معرفی و ماندگار کرده اند.از این رو بر ما به عنوان میراث داران و میراث بانان این ایل بزرگ واجب است تا بتوانیم با همکاری نزدیک و توانایی های بالای محققانمان منبع جامع و کاملی را از دستبافته های ایل بزرگ بختیاری تهیه نماییم و خلا موجود که حتی در مراکز علمی-پژوهشی نیزاحساس می شود را برطرف نماییم . 

 

افزودن دیدگاه جدید

About text formats

Restricted HTML

  • تگ‌های HTML مجاز: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.